poradnik
dietetyka

Sprawdź nasze porady 1234567890

Dieta na zimę

Zima to pora roku, podczas której zazwyczaj spędza się więcej czasu w domu, a jednocześnie spożywa mniej świeżych owoców i warzyw. Nie ulega wątpliwości, iż taki tryb życia ma niekorzystny wpływ na zdrowie organizmu, a także na wygląd sylwetki. Warto zatem zastanowić się, jak powinna wyglądać właściwa dieta na zimę.

Po pierwsze należy zwrócić uwagę na to, że choć dostęp do świeżych owoców i warzyw jest zimą trudniejszy niż wiosną czy latem, to nie oznacza to, że ich zakup jest niemożliwy. Błędem jest zatem rezygnacja bądź znaczne ograniczenie spożywania warzyw i owoców w trakcie zimy. Najwięcej korzyści można czerpać z jedzenia ich na surowo, jednak zimą wiele osób nie ma ochoty na chłodne posiłki. Bardzo dobrą propozycją są zatem warzywa gotowane na parze. Taki sposób przygotowania sprawia, że warzywa tracą znacznie mniej cennych dla zdrowia witamin niż podczas gotowania w wodzie. Zimą w zdrowej diecie nie może także zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa. Można je wykorzystać między innymi do przygotowania zdrowych i smacznych tostów. Wśród często popełnianych błędów żywieniowych można wymienić ograniczenie ilości spożywanej zimą wody. Choć pragnienie jest szczególnie odczuwalne podczas letnich upałów, to także zimą organizm człowieka potrzebuje właściwej ilości płynów, a bagatelizowanie tej potrzeby może doprowadzić do odwodnienia.

beans-228870_1280

Oczywiście, w trakcie zimy nie powinno się także zapominać o aktywności fizycznej, która jest niezbędna dla zdrowia i pozwala zachować szczupła sylwetkę.

comments are closed